Alle har en trang til å utforske og undre seg

Andreas Wahl - intervju i forbindelse med mensaprisen

Fysiker og programleder Andreas Wahl vant mensaprisen 2014, bl.a. for sitt arbeid med vitenskapsformidling gjennom bøker og TV.

– Hvorfor er vitenskapsformidling så viktig?
– Naturvitenskap er en del av grunnmuren som samfunnet vårt er bygget på. Å forstå vitenskapelig metode gjør deg bedre rusta til å ta kloke valg i livet, samtidig kan det gi uant mye glede å leke seg med vitenskapelige pussigheter og rariteter. Naturvitenskapelig metode er den beste måten vi mennesker har for å finne ut av ting om verden rundt oss – hvorfor skulle ikke alle få ta del i det?

– Kan du si litt om sin barndom og oppvekst, hva slags barn var du?
– Jeg var nok først og fremst et veldig rolig og trygt barn. Kanskje litt i overkant, faktisk. Jeg husker at lærern min på en konferansetime uttrykte bekymring overfor foreldrene mine fordi jeg gikk så mye alene. Jeg var overrasket, for jeg likte å gå alene og observere alt som skjedde i skolegården. Jeg vet at jeg gjorde det over gjennomsnittet godt på skolen, og at jeg arrangerte “skole” for småsøsknene mine før de skulle begynne på den ordentlige skolen. Det var visst en lærer i meg allerede da.

– Hvordan opplevde du skolen?
– Stort sett trygt og godt. I etterkant ser jeg at jeg sikkert kunne vært utfordret mer, men jeg savnet aldri noe slikt da jeg gikk på skolen. Jeg hadde dyktige lærere, som så hver enkelt og var tydelige og trygge forbilder.

– Hva slags ulike barn møter du, og hva slags ulik respons får du?
– Jeg møter alle slags barn. Jeg tror alle har en trang til å utforske og undre seg. Men jeg blir deprimert når barn gir opp tidlig fordi de har fått innprentet at “i vår familie er vi dårlige i matte, sånn er det bare”.

– Hva tenker du om det du formidler, hvilken verdi tilfører du samfunnet?
– Mitt håp er, og har alltid vært, å kunne åpne noens øyne for kreative og levende realfag. I mange år har disse fagene hatt et imageproblem som tørre og fastlåste, men jeg føler at pendelen er i ferd med å snu. Nå er det lov til å si “Jeg digger naturfag”.

– Hva er det som motiverer og driver deg i arbeidet?
– Jeg blir motivert av å lage opplevelser for andre, aller helst fra scenekanten. Det er gøy å skrive, og TV er et mektig medium, men du kan gjøre så uendelig mye sterkere inntrykk i et rom med andre mennesker. Og jeg mener læringsopplevelser er de beste opplevelsene vi har.

– Hvilke planer har du fremover?
– Nå jobber jeg med et fysikkprogram som kommer på NRK1 rundt årsskiftet. Programmet heter Med livet som innsats. Det går ut på at vi vet noen ting så godt, fordi de har blitt testet på så mange kanter av kloden, at vi ser på dem som universale. De gjelder over alt. Og så mye stoler jeg på disse naturlovene, at jeg er villig til å teste dem – med livet som innsats. Dette er noe alle kan glede seg til – det blir knallfin TV, om jeg må si det selv!

– Hvilke visjoner har du?
– Jeg har et sterkt ønske om at naturfaget skal bli en snakkis, at de beste folka skal velge å bli lærere, og så har jeg en hemmelig drøm å bygge en fornøyelsespark en gang. Vel, nå er det ikke så hemmelig lenger. Det er en sånn type drøm man aldri helt når, men som er fin å ha likevel.